Zwinięta lasagna – cannelloni – jest równie pyszna, co klasyczna, ale daje jeszcze więcej możliwości kreatywnym miłośnikom kuchni. Oto nasza łososiowo-szpinakowa interpretacja!
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy rozmrożony szpinak. Po ostudzeniu dodajemy ser ricotta, wędzonego łososia, parmezan i przyprawę z suszonych pomidorów. Następnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Rozkładamy ugotowane płaty lasagne, nakładamy na nie gotowy farsz i zwijamy w rulon. Tak przygotowane cannelloni podajemy na sosie serowym.
Sos serowy:
Gotujemy śmietanę, dodajemy do niej serek topiony oraz ser lazur. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos delikatnie mieszamy, trzymając na małym ogniu, do chwili, aż ser rozpuści się całkowicie i sos zgęstnieje.