CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM W SOSIE SEROWYM

Składniki:

Ilość na 4-6 porcji:

250 g makaronu lasagne,

0,5 kg mrożonych liści szpinaku,

200 g sera ricotta,

1 cebula,

100 g łososia wędzonego,

2 ząbki czosnku,

50 g parmezanu,

10 g przyprawy – suszone pomidory z bazylią,

25 ml oliwy.

 

SOS SEROWY:

250 ml śmietany 30%,

50 g serka topionego – naturalnego,

50 g sera lazur.

Czas:

40 minut

Zwinięta lasagna – cannelloni – jest równie pyszna, co klasyczna, ale daje jeszcze więcej możliwości kreatywnym miłośnikom kuchni. Oto nasza łososiowo-szpinakowa interpretacja!

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy rozmrożony szpinak. Po ostudzeniu dodajemy ser ricotta, wędzonego łososia, parmezan i przyprawę z suszonych pomidorów. Następnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Rozkładamy ugotowane płaty lasagne, nakładamy na nie gotowy farsz i zwijamy w rulon. Tak przygotowane cannelloni podajemy na sosie serowym.

Sos serowy:

Gotujemy śmietanę, dodajemy do niej serek topiony oraz ser lazur. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos delikatnie mieszamy, trzymając na małym ogniu, do chwili, aż ser rozpuści się całkowicie i sos zgęstnieje.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024