BURGER Z SEREM CAMEMBERT I SOSEM ŻURAWINOWO-CHRZANOWYM

Składniki:

bułka (80 g),

1 krążek (120 g) sera camembert grillowanego lub panierowanego,

sos żurawinowo-chrzanowy,

1 plaster cebuli,

1 plaster pomidora,

3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,

sałata rukola.

 

Camembert panierowany:

1 krążek (120 g) sera camembert grillowanego lub panierowanego,

bułka tarta,

1 łyżka sezamu,

1 łyżka mielonych płatków migdałów,

1 jajko,

olej do smażenia.

 

Sos żurawinowy:

160 g żurawiny (mały słoiczek),

4 łyżki majonezu,

1-2 łyżki tartego chrzanu,

sól, pieprz, cukier.

Czas:

60 minut

Chrupiąca bułka, panierowany ser camembert, świeża rukola i lekko kwaśny sos z posmakiem ostrego chrzanu. Każdy kęs, to nowe doznania. Tą wersję burgera pokochają nawet Ci, którzy nie wyobrażają sobie takiej przekąski bez konkretnej porcji wołowiny.

PRZYGOTOWANIE:

Ser obtaczamy dokładnie w roztrzepanym jajku i panierce – zmieszanej w proporcji 1:1. Czynność powtarzamy kilka razy, tak by ser był dokładnie zasłonięty, co zapobiegnie jego wytapianiu się podczas smażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smażymy ser, aż panierka się zrumieni dokładnie, z obydwu stron.

Bułkę rozkrojoną na pół smarujemy sosem żurawinowo-chrzanowym, układamy garść rukoli, ciepły ser -panierowany lub grillowany, plastry ogórka, cebuli i pomidora. Na wierzch dodajemy sos i nakrywamy wierzchnią częścią bułki.

SOS ŻURAWINOWO-CHRZANOWY (CUMBERLAND)

Tego sosu nigdy za wiele! Doskonale smakuje w zestawieniu z panierowanym camembertem i znakomicie poprawia smak pieczonego mięsa – w wersji na zimno. Naturalny antybiotyk w postaci chrzanu i antybakteryjne działanie żurawiny sprawią, że ten przepyszny sos będzie ulubionym dodatkiem na Waszym stole, nie tylko do domowych burgerów.

PRZYGOTOWANIE:

Żurawinę mieszamy z chrzanem i majonezem, doprawiamy do smaku. Poziom ostrości możemy regulować ilością dodanego majonezu, a dla bardziej wytrawnego smaku możemy wlać odrobinę czerwonego wina.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024