Śmiało można powiedzieć, że burger z grillowanym filetem z kurczaka, to odpowiednik fit burgera. Śmiało zastąpi klasyczny kotlet. Wyrazisty sos, pyszne mięso i świeże warzywa – to sycąca porcja i doskonały pomysł na odmianę codziennego menu.
PRZYGOTOWANIE:
Filet dokładnie oczyszczamy z błon i chrząstek; myjemy. Do wody dodajemy sok z połowy limonki i otartą skórkę. Dosypujemy paprykę i sól marynatę, mieszamy nasz roztwór dopóki sól się nie rozpuści. Do gotowej marynaty wkładamy fileta, którego marynujemy dobę, a następnie grillujemy na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu. Spodnią część bułki nacieramy sosem, dodajemy liść sałaty, filet z kurczaka i pozostałe plastry warzyw, całość przykrywamy drugą połówka bułki i cieszymy się przepysznym smakiem drobiowego burgera.
SOS CEZAR Z KAPARAMI
Dla miłośników zdecydowanego smaku i zapachu anchois – ten sos będzie spełnieniem kulinarnych pragnień. Doda uroku zwykłej mieszance sałat, grillowanemu kurczakowi czy smażonej rybie. Burger, z dodatkiem właśnie takiego smaku, może się okazać zupełnie nowym odkryciem kulinarnym.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i blendujemy, doprawiając do smaku. Możemy również przygotować mniej kremową i gładką, lecz równie ciekawą wersję tego sosu, jeśli anchois i kapary – zamiast miksować, jedynie drobno posiekamy i dodamy na samym końcu do naszego sosu.