BURGER Z KURCZAKIEM MARYNOWANYM W LIMONCE I Z SOSEM CEZAR

Składniki:

bułka (80 g) marynowany i grillowany fileta z kurczaka (150 g),

sos Cezar,

1 plaster cebuli,

1 plaster pomidora,

3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,

1 liść zielonej sałaty.

 

Filet z kurczaka marynowany w limonce:

150 g fileta z kurczaka ,

1 limonka,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

1 łyżeczka soli zmiękczającej,

150 ml wody.

 

Sos cezar:

3-4 łyżki majonezu,

jogurt,

małe opakowanie,

3 łyżki kaparów,

5-10 filetów anchois,

50 ml białego wina,

1 łyżka musztardy,

50 g parmezanu,

sól, pieprz, cukier.

Czas:

Śmiało można powiedzieć, że burger z grillowanym filetem z kurczaka, to odpowiednik fit burgera. Śmiało zastąpi klasyczny kotlet. Wyrazisty sos, pyszne mięso i świeże warzywa – to sycąca porcja i doskonały pomysł na odmianę codziennego menu.

PRZYGOTOWANIE:

Filet dokładnie oczyszczamy z błon i chrząstek; myjemy. Do wody dodajemy sok z połowy limonki i otartą skórkę. Dosypujemy paprykę i sól marynatę, mieszamy nasz roztwór dopóki sól się nie rozpuści. Do gotowej marynaty wkładamy fileta, którego marynujemy dobę, a następnie grillujemy na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu. Spodnią część bułki nacieramy sosem, dodajemy liść sałaty, filet z kurczaka i pozostałe plastry warzyw, całość przykrywamy drugą połówka bułki i cieszymy się przepysznym smakiem drobiowego burgera.

SOS CEZAR Z KAPARAMI

Dla miłośników zdecydowanego smaku i zapachu anchois – ten sos będzie spełnieniem kulinarnych pragnień. Doda uroku zwykłej mieszance sałat, grillowanemu kurczakowi czy smażonej rybie. Burger, z dodatkiem właśnie takiego smaku, może się okazać zupełnie nowym odkryciem kulinarnym.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i blendujemy, doprawiając do smaku. Możemy również przygotować mniej kremową i gładką, lecz równie ciekawą wersję tego sosu, jeśli anchois i kapary – zamiast miksować, jedynie drobno posiekamy i dodamy na samym końcu do naszego sosu.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025