BURGER Z KOTLETEM Z SOCZEWICY I SOSEM CURRY Z DODATKIEM MANGO I LIMONKI

Składniki:

bułka (80 g)

stek z soczewicy (120 g)

sos curry z mango,

1 plaster cebuli,

1 plaster pomidora,

3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,

1 liść zielonej sałaty.

 

Stek z soczewicy:

1 puszka soczewicy,

3 jajka,

2 -3 łyżki mąki pszennej,

1 cebula,

1 ząbek czosnku,

pęczek świeżej kolendry,

sól, pieprz,

chili,

olej do smażenia,

3 łyżki mąki kukurydzianej do panierki.

Czas:

90 minut

Taka wersja burgerów zaskoczy smakiem i dodatkowo, dzięki soczewicy, dostarczymy organizmowi sporą dawkę błonnika. Robi się je szybko i  prosto, co jest niezwykłą zaletą. Zdziwicie się, gdy najbardziej wybredni domownicy będą prosić o dokładkę.

PRZYGOTOWANIE:

Mielimy odcedzoną soczewicę, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę i drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Formujemy kotleciki o wadze około 120 g i grubości 1 cm. Obtaczamy w mące kukurydzianej lub w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Przekrojoną bułkę wkładamy na kilka minut do ciepłego piekarnika. Spodnią część smarujemy sosem curry z mango, układamy sałatę, stek z soczewicy, pomidora, cebulę, plastry ogórka, dodajemy na wierzch odrobinę sosu i nakrywamy ciepłą połówką bułki.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024