Taka wersja burgerów zaskoczy smakiem i dodatkowo, dzięki soczewicy, dostarczymy organizmowi sporą dawkę błonnika. Robi się je szybko i prosto, co jest niezwykłą zaletą. Zdziwicie się, gdy najbardziej wybredni domownicy będą prosić o dokładkę.
PRZYGOTOWANIE:
Mielimy odcedzoną soczewicę, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę i drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Formujemy kotleciki o wadze około 120 g i grubości 1 cm. Obtaczamy w mące kukurydzianej lub w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Przekrojoną bułkę wkładamy na kilka minut do ciepłego piekarnika. Spodnią część smarujemy sosem curry z mango, układamy sałatę, stek z soczewicy, pomidora, cebulę, plastry ogórka, dodajemy na wierzch odrobinę sosu i nakrywamy ciepłą połówką bułki.