Kto raz spróbuje takiej wersji burgerowego przysmaku, będzie powtarzał go regularnie. Przygotowany we własnej kuchni, pachnie i smakuje fantastycznie. Podawany z dowolną sałatką będzie sycącym, pełnowartościowym daniem obiadowym lub przepyszną kolacją.
PRZYGOTOWANIE:
Przekrojoną bułkę lekko grillujemy lub podgrzewamy w piekarniku. Na rozgrzanej patelni przygotowujemy klasyczne jajko sadzone, delikatnie doprawiając je pieprzem i solą. Plastry bekonu smarujemy odrobina oliwy i grillujemy na ruszcie lub patelni – z dwóch stron – do momentu odbicia rusztu. Spodnią część ciepłego pieczywa smarujemy sosem barbetu, nakładamy kolejne składniki: sałatę, chrupiące paski bekonu, jajko sadzone i pozostałe warzywa. Smarujemy wierzchnią część bułki – od strony wewnętrznej – sosem i nakrywamy, lekko dociskając nasz burger.
SOS BBQ
Tego sosu nie może zabraknąć w kuchni z dobrym grillowanym mięsem. Doskonale uzupełni smak serów czy zwykłych kanapek. Wariacji na jego temat jest tyle, ilu kucharzy, ale pewna baza składników pozostaje niezmienna i gwarantuje, że przygotujemy prawdziwie amerykański, bogaty smakowo sos BBQ.
PRZYGOTOWANIE:
W rondlu, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i posiekaną drobno cebulę – podgrzewamy wszystko przez około 5 minut, cały czas mieszając, by czosnek się nie przypalił. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy keczup, pokrojone śliwki , cukier, paprykę wędzoną, ocet, sos Worcester i sól. Mieszamy wszystko przez chwilę i zostawiamy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Przestudzoną zawartość garnka miksujemy na gładki sos, regulując jego kwaskowatość ilością octu winnego i dosmaczając w razie potrzeby dowolnymi składnikami.