BURGER Z BEKONEM I JAJKIEM SADZONYM Z SOSEM BBQ

Składniki:

bułka (80 g),

1 jajko sadzone,

50 g grillowanego bekonu,

sos barbecue,

1 plaster cebuli,

1 plaster pomidora,

3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,

1 liść zielonej sałaty.

 

Sos BBQ

1 łyżka oleju,

2 ząbki czosnku ,

1/2 cebuli,

1 szklanka keczupu,

1/3 szklanki cukru,

4 łyżki papryki wędzonej,

4 łyżki octu winnego, czerwonego,

1 łyżka sosu Worcester,

100 g śliwek suszonych,

papryka ostra i sól – do smaku

Czas:

40 minut

Kto raz spróbuje takiej wersji burgerowego przysmaku, będzie powtarzał go regularnie. Przygotowany we własnej kuchni, pachnie i smakuje fantastycznie. Podawany z dowolną sałatką będzie sycącym, pełnowartościowym daniem obiadowym lub przepyszną kolacją.

PRZYGOTOWANIE:

Przekrojoną bułkę lekko grillujemy lub podgrzewamy w piekarniku. Na rozgrzanej patelni przygotowujemy klasyczne jajko sadzone, delikatnie doprawiając je pieprzem i solą. Plastry bekonu smarujemy odrobina oliwy i grillujemy na ruszcie lub patelni – z dwóch stron – do momentu odbicia rusztu. Spodnią część ciepłego pieczywa smarujemy sosem barbetu, nakładamy kolejne składniki: sałatę, chrupiące paski bekonu, jajko sadzone i pozostałe warzywa. Smarujemy wierzchnią część bułki – od strony wewnętrznej – sosem i nakrywamy, lekko dociskając nasz burger.

SOS BBQ

Tego sosu nie może zabraknąć w kuchni z dobrym grillowanym mięsem. Doskonale uzupełni smak serów czy zwykłych kanapek. Wariacji na jego temat jest tyle, ilu kucharzy, ale pewna baza składników pozostaje niezmienna i gwarantuje, że przygotujemy prawdziwie amerykański, bogaty smakowo sos BBQ.

PRZYGOTOWANIE:

W rondlu, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i  posiekaną drobno cebulę – podgrzewamy wszystko przez około 5 minut, cały czas mieszając, by czosnek się nie przypalił. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy keczup, pokrojone śliwki , cukier, paprykę wędzoną, ocet, sos Worcester i sól. Mieszamy wszystko przez chwilę i  zostawiamy na wolnym ogniu przez  około 20 minut. Przestudzoną zawartość garnka miksujemy na gładki sos, regulując jego kwaskowatość ilością octu winnego i dosmaczając w razie potrzeby dowolnymi składnikami.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024