BURGER RYBNY W PANIERCE KOKOSOWEJ Z SOSEM TZATZIKI

Składniki:

bułka (80 g),

150 g fileta rybnego panierowanego w kokosie,

1 duży plaster cebuli, 1 plaster pomidora ,

3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,

1 liść zielonej sałaty,

sos tzatziki.

 

Ryba w kokosie:

100 g morszczuka lub filet z dowolnej białej ryby,

1 jajko,

1 łyżka mąki pszennej,

sól, pieprz do smaku,

wiórki kokosowe,

olej do smażenia.

 

Sos tzatziki:

170 g jogurtu,

170 g majonezu,

2-3 ogórki świeże lub kiszone,

pęczek koperku,

2-3 ząbki czosnku,

odrobina soku z cytryny,

sól, pieprz, cukier.

Czas:

40 minut

Rybny burger, to pomysł na połączenie uwielbianej przez dorosłych i dzieci przekąski, w towarzystwie chrupiących warzyw i zdrowej ryby. Taka propozycja to doskonała alternatywa dla wszystkich, którzy wybierają posiłki bezmięsne lub szukają sposobu na przemycenie zdrowej porcji ryby.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę oprószamy solą, pieprzem i panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w mące zmieszanej z kokosem  w stosunku 1:1, a następnie smażymy na złoty kolor. Bułkę, przekrojoną na pół, smarujemy sosem, układamy sałatę, rybny filet, ogórki, plaster cebuli i pomidora – polewamy sosem i nakrywamy drugą połówką bułki. Żeby nasz burger się nie rozpadł w trakcie serwowania, przekłuwamy go patyczkiem do szaszłyków.

SOS TZATZIKI – OGÓRKOWY Z KOPERKIEM

Aksamitny, ogórkowy, z dodatkiem czosnku i świeżego kopru. Po prostu pyszny! W zestawieniu z rybnym burgerem nie ma sobie równych. Dobrze schłodzony wyśmienicie komponuje się z chrupiącą bułką i panierowaną rybą.

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jogurt, majonez, posiekany koperek, sok z cytryny oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025