Boczek w orientalnym stylu BBQ

Składniki:

125 ml pikantnego sosu z chili i pomidorami,

20 ml chińskiego wina śliwkowego,

2 łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków,

1 łyżeczka przyprawy Curry,

750 g boczku wieprzowego,

ryż,

sól

Czas:

30 minut + czas marynowania

Tradycyjny boczek w nowoczesnym wydaniu! Prosty i nieszablonowy obiad, dzięki któremu zaskoczysz siebie i bliskich! Wypróbuj nasze połączenie boczku i orientu.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie marynaty dla boczku:

Mieszamy pikantny sos z chilli i pomidorów z winem śliwkowym. Dodajemy przyprawę pięciu smaków i curry. Marynatę doprawiamy solą wedle uznania. Boczek marynujemy przez ok. 8 godzin.

 

Pieczenie boczku:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy w nim boczek, do momentu aż zrobi się miękki. Następnie podlewamy go przygotowaną wcześniej marynatą. Ponownie wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie gotujemy ryż.

Boczek kroimy na kawałki i serwujemy z ugotowanym ryżem.

 

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024