BABECZKI Z PURÉE ZIEMNIACZANYM

Składniki:

1 kg ziemniaków,

ok. 1,5 szklanki mleka,

5 dag masła,

10 dag startego parmezanu,

20 dag pomidorków koktajlowych,

1/2 strąka kolorowej papryki,

10 dag różyczek brokuła,

zioła prowansalskie,

mielona gałka muszkatołowa,

pieprz, sos sojowy Kikkoman,

6 sztuk papierowych foremek na babeczki

Czas:

50 minut

Babeczki w wersji wytrawno-obiadowej? Czemu nie! Świetny pomysł, proste i szybkie wykonanie, a efekt imponujący. Nie obejdzie się bez dokładki. Oryginalny sposób na podanie ziemniaczanego purée.

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące mielimy lub przeciskamy przez praskę. Masę ziemniaczaną mieszamy z masłem. Doprawiamy gałką muszkatołową, sosem Kikkoman i pieprzem. Następnie, energicznie mieszając, cienkim strumyczkiem, dolewamy gorące mleko. Mieszanie przerywamy w chwili, gdy purée będzie gładkie i puszyste. Pamiętajmy, że zbyt długie mieszanie, sprawi, że będzie gumowate i ciągnące. Przygotowane ziemniaki umieszczamy w szprycy cukierniczej i do papierowych foremek wyciskamy po jednej rozetce. Do każdej wkładamy pomidorek koktajlowy, dekorujemy różyczkami brokuła i paseczkami papryki. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Pieczemy na rumiano przez około 10–15 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia możemy, na wierzch, dodać sos Kikkoman TERIYAKI HONEY & GARLIC. Piękna i niezwykle apetyczna dekoracja talerza – gotowa. Doskonale sprawdzą się jako przystawka lub zastąpią tradycyjną porcję ziemniaczanego purée.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025