AGUA FRESCA O SMAKU MANGO

Składniki:

Ilość na 2 porcje:

 

duże, dojrzałe mango,

500 ml gazowanej wody mineralnej,

sok z 1 limonki i plasterki do dekoracji,

1 łyżka brązowego cukru,

kilka listków świeżej mięty

Czas:

15 minut

Mango pochodzi z Indii. Do Europy dotarło w XVI wieku i coraz częściej gości w naszych kuchniach. Dobre, dojrzałe mango powinno mieć odcienie koloru zielonego, żółtego i czerwonego oraz być odpowiednio miękkie. O dobrej jakości mango świadczy również przyjemny zapach przy końcu szypułki. Doskonale komponuje się z limonką i imbirem.

PRZYGOTOWANIE:

Mango kroimy i blendujemy. Dolewamy wodę oraz sok z limonki. Następnie dodajemy cukier i miętę. Blendujemy do uzyskania gładkiego płynu, dosładzamy według uznania. Podajemy w wysokich szklankach udekorowanych cukrem i plasterkami limonki. Nic nie gasi pragnienia lepiej. Spróbujcie koniecznie!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025