Projekty dofinansowane z Funduszy Unijnych

W ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013, Działanie 2.1 Rozwój i podniesienie konkurencyjności przedsiębiorstw Schemat A – Bezpośrednie wsparcie inwestycji w MŚP, realizujemy projekt pt.

Doposażenie nowego punktu gastronomicznego w celu rozszerzenia działalności firmy Olimp Ewa Niemiec.

Głównym celem projektu jest rozbudowa przedsiębiorstwa poprzez rozszerzenie działalności firmy, dzięki uruchomieniu i wyposażeniu nowego punktu gastronomicznego; kawiarnio-lodziarni „Point Frappe”. Równie ważnym celem jest podniesienie rozpoznawalności marki „Point Frappe” jako kolejnej kawiarni z sieci POINT FRAPPE ICE CREAM CAFE.

Realizacja projektu wprowadzi w firmie innowację produktową i procesową. Z punktu widzenia innowacyjności projekt jest kluczowy na drodze dalszego rozwoju firmy i wzmocnienia jej potencjału technologicznego oraz innowacji w zakresie zarządzania i organizacji pracy.

  • W wyniku realizacji projektu zostanie wprowadzony 1 nowy produkt – lody wg własnej receptury o nowych, innych niż dotychczas smakach. Beneficjent wdroży 1 nową technologię (technologia produkcji lodów).
  • W wyniku projektu oferta Firmy rozszerzyła się o 1 kompleksową usługę gastronomiczną dzięki uruchomieniu nowego punktu gastronomicznego.
  • Projekt wpływa bezpośrednio na obniżenie kosztów funkcjonowania firmy, ponieważ zakup maszyny do produkcji lodów i uniezależnienie się od dostawców zewnętrznych obniża koszty podstawowego produktu (lodów) nawet o 50%.
  • W wyniku realizacji projektu do 2011 r. zostanie zatrudnionych 8 osób na stanowiskach kelner/kelnerka, barman /barmanka, cukiernik.
  • Kwota dofinansowania inwestycji ze środków MRPO 2007-2013, wynosi 40% ceny zakupu.

W ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013, Działanie 2.1 Rozwój i podniesienie konkurencyjności przedsiębiorstw Schemat A – Bezpośrednie wsparcie inwestycji w MŚP, realizujemy projekt pt.

Dywersyfikacja działalności firmy Alaska w celu stworzenia oferty żywności organicznej.

Projekt dotyczy wprowadzenia nowych, innowacyjnych produktów do oferty firmy Alaska poprzez doposażenie w profesjonalny sprzęt gastronomiczny (sprzęt do przyrządzania i przechowywania potraw) nowych punktów gastronomicznych tj. 5 Smoothie Barów oraz 2 nowych restauracji samoobsługowych Olimp i 1 już działającej a także 2 istniejących lodziarni. Realizacja projektu pozwoli wyposażyć kompleksowo zaplecze kuchenno-gospodarcze w ramach nowych i istniejących punktów gastronomicznych. Smoothie Bary zostaną wyposażone w urządzenia służące do przygotowywania na miejscu napojów na bazie owoców i warzyw bądź mrożonego jogurtu. W restauracjach Olimp zostanie doposażona wydzielona część zaplecza kuchennego, w której Wnioskodawca planuje przygotowywanie posiłków dietetycznych.

Wnioskodawca ocenia projekt jako kluczowy na drodze dalszego rozwoju i przyszłości firmy ze względu na:

  • Wzmocnienie konkurencyjności w skali regionu i kraju poprzez wprowadzenie innowacyjnych produktów, których nie mają inne restauracje i lokale gastronomiczne w regionie, a także nowych technologii – produkcja napojów smoothies, deserów jogurtowych, produkty z mąki orkiszowej i potrawy dietetyczne.
  • W przyszłości Wnioskodawca przewiduje dostarczanie żywności dietetycznej na telefon, również poza woj. małopolskim „catering dietetyczny”
  • Wzmocnienie konkurencyjności w skali kraju poprzez otwarcie nowych punktów gastronomicznych szczególnie oryginalnych barów, wzorowanych na amerykańskich, oferujących świeże smoothies i przekąski na bazie mrożonego jogurtu.
  • Wzrost dochodów firmy.
  •  Zmiana wizerunku firmy – wdrożenie działu żywności EKO – firma dbająca o jakość i pochodzenie składników. „Zdrowa żywność w korzystnej cenie”.
  • Lepsza organizacja pracy w firmie, poprzez dodatkowe zatrudnienie 28 osób oraz zakup komputerowego systemu do zarządzania.
  • Samodzielne kształtowanie cen i smaków napojów smoothies i deserów jogurtowych ze względu na produkcję na miejscu. Stały nadzór nad recepturami, kontrola jakości, dowolność w kształtowaniu rabatów, promocji , zestawów.
  • Zdobycie nowych grup klientów – dzieci, studentów i uczniów, wegetarian, wegan, osób na diecie, rekonwalescentów, osób z alergiami pokarmowymi, sportowców. Dywersyfikacja grup odbiorców i sprofilowanie oferty.
  • Wzrost rozpoznawalności marki Olimp i Smoothie Bar wśród klientów, zdobycie popularności wśród młodszej grupy wiekowej (smoothies, jogurterie).
  • Przekształcenie przedsiębiorstwa z małego w średnie.

W wyniku realizacji projektu do 2014  roku zostanie zatrudnionych 28 osób na stanowiskach kelner/kelnerka, barman /barmanka.

Kwota dofinansowania inwestycji ze środków MRPO 2007-2013, wynosi 40% ceny zakupu.

W ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013, Działanie 2.1 Rozwój i podniesienie konkurencyjności przedsiębiorstw Schemat A – Bezpośrednie wsparcie inwestycji w MŚP, realizujemy projekt pt.

„Doposażenie nowych punktów gastronomicznych oraz zakup nowoczesnych maszyn i systemu sprzedaży w celu rozszerzenia oferty firmy Alaska”

Głównym celem projektu jest rozbudowa przedsiębiorstwa poprzez rozszerzenie działalności firmy, dzięki uruchomieniu i wyposażeniu nowych punktów gastronomicznych; restauracji samoobsługowych Olimp z jedzeniem na wagę a tym samym zmiana sposobu świadczenia usług. Równie ważnym celem jest podniesienie rozpoznawalności marki OLIMP, jako kolejnego punktu z sieci restauracji samoobsługowych „Olimp – szczyt smaku, góra jedzenia”. Otwarcie nowych punktów z prostą formą samoobsługi jest kluczowym momentem w działalności firmy. Wzmożona aktywność gospodarcza osiągnięta zostanie jedynie poprzez komfortowe wyposażenie zaplecza kuchennego restauracji, co bezpośrednio wpłynie na wysoką jakość przygotowywanych potraw, zachowanie higieny i przepisów BHP.

W wyniku realizacji projektu nastąpi także zmiana procesu produkcji zarówno pod względem organizacyjnym, czasowym jak i jakościowym.
Wszystkie produkty będą przygotowywane: szybciej, precyzyjniej, oszczędniej pod względem używanych składników i mediów (woda, prąd, gaz), bez utraty cennych składników odżywczych. Pozwoli to sprofilować ofertę firmy dla szerszej grupy odbiorców.

Beneficjent w wyniku inwestycji zatrudni 20 dodatkowych osób na stanowiskach: kucharz/kucharka (6), obsługa restauracji -kelner/kelnerka, barman/barmanka (12) oraz pomoc kuchenna (2), z czego co najmniej 50% będą stanowić kobiety.

Kwota dofinansowania inwestycji ze środków MRPO 2007-2013, wynosi 40% ceny zakupu.

W ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013, Działanie 2.1 Rozwój i podniesienie konkurencyjności przedsiębiorstw Schemat B – Bezpośrednie wsparcie inwestycji w MŚP, realizujemy projekt pt.

Realizujemy projekt pod nazwą KRAKOWSKI KLASTER GASTRONOMICZNY.

Krakowski Klaster Gastronomiczny to otwarta inicjatywa małopolskich firm i stowarzyszeń mające na celu stworzenie alternatywnej wobec światowych koncernów oferty dań gotowych funkcjonalnych dla odbiorcy z branży HoReCa.

Projekt dotyczy kooperacji małopolskich firm i stowarzyszeń w celu wprowadzenia na rynek regionalny nowych, innowacyjnych produktów i usług. Jego realizacja polega na kompleksowym wyposażeniu tzw. Kuchni Centralnej umożliwiającej produkcję dań gotowych funkcjonalnych tj. o cechach prozdrowotnych dla odbiorcy z branży HoReCa. Projekt przewiduje także współdziałanie firm w celu zaoferowania wysokiej jakości kompleksowej usługi cateringowej przewidującej obsługę imprez masowych z wykorzystaniem produktów własnych – usługę tę umożliwi zakup profesjonalnego systemu bankietowego będącego systemem uzupełniających się urządzeń wg. sprawdzonej procedury przygotowania, utrzymywania i wydawania dużej ilości potraw jednocześnie.

Przesłanką do realizacji projektu jest: chęć rozwoju firm, dywersyfikacja działalności, zwiększenie przychodów, zapotrzebowanie na nowoczesne rozwiązania technologiczne w branży spożywczej, rosnąca liczba Klientów poszukujących żywności zdrowej, niskoprzetworzonej, o prozdrowotnym składzie, brak podobnej oferty na regionalnych rynku gastronomicznym, posiadanie przez firmy zrzeszone w KKG unikalnych receptur, umiejętności i doświadczeń.

Lider projektu: Olimp

Partnerzy: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Profibra, Molino

KKG jest inicjatywą otwartą – zapraszamy do przystąpienia do naszej kooperatywy!

Zainteresowane firmy prosimy o kontakt pod adresem klaster@olimprest.pl

Aktualności
Grill w dobrym towarzystwie

Dodane 04.05.2017 w Restauracje

Wiosenny sezon grillowy czas zacząć. W Restauracjach Olimp będzie on wyjątkowy, bo startuje nasza najnowsza kampania „Grill w dobrym towarzystwi...

Czytaj więcej »
Kolejna restauracja Olimp w Poznani...

Dodane 06.03.2017 w Restauracje

1 marca br. zainaugurowała działalność restauracja Olimp w Centrum Handlowym M1 przy ul. Szwajcarskiej 14 w Poznaniu. Jest to piąty lokal pod mar...

Czytaj więcej »
Makaron na widelcu

Dodane 28.02.2017 w Restauracje

Wkrótce wiosna zagości nie tylko za oknem, ale również na talerzach Klientów restauracji Olimp. Nasi Goście będą mogli zasmakować w makaronac...

Czytaj więcej »

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress